“Hong Kong är inte längre det shoppingparadis det en gång var.”
Den frasen stötte jag på, gång efter gång, när jag gjorde research inför min resa till Hong Kong i sommar…

Hur mycket billigare kan man köpa en kamera för i Hong Kong och var ska man leta?
Om du har vägarna förbi och går i samma tankar – så kan jag dela med mig av mina erfarenheter.
.

Är det fortfarande så mycket billigare att det är lönt att köpa där?

Svaret är att det beror på två faktorer. Vad du köper och var.

Möjligheten att spara många tusenlappar växer givetvis med hur dyr utrustning du är ute efter. Jag var själv ute efter en liten kamera i 6,000 kr-klassen och började titta i Hong Kongs teknik och kamerakvarter, runt Nathan Road.
.

kamera_1

Nathan Road

Kamerabutikerna duggar tätt runt Nathan Road, i Kowloon Bay, och de är ökända för att försöka lura sina kunder. Det finns möjlighet att spara pengar här. Men bara om du vet exakt vad du vill ha, är beredd på tuff förhandling och har ögonen med dig när du ska betala.

Så här går processen ofta till:

 1. Berätta vilken kamera som du vill ha.
  Gör din hemläxa så du vet exakt vad du köper och ha gärna 2-3 olika modeller i åtanke.
 2. Om försäljaren försöker övertala dig om att köpa en annan modell: Se upp!
  Detta kan betyda att kameran du vill ha inte finns i lager. De försöker då sälja på dig något sämre och/eller dyrare. Be vänligt och bestämt att få se precis den kamera du bett om.
 3. Med rätt kamera i hand: Inled förhandlingar.
 4. Räkna med att du kan få lägga runt 30 minuter på att pruta. Var vänlig men hård.
  Bli inte avskräckt om de höjer rösten och börjar prata med händerna. Det är bara teaterfasoner och en del av deras strategi.
 5. Tänk på att försäljarna gör detta varje dag och aldrig skulle gå med på att sälja för ett pris som de inte gör en vinst på. De blir inte förolämpade, även om det kan se ut så.
  Du ska inte heller ta åt dig av vad de säger. Allt är en del av spelet och det är inte personligt.
 6. Det finns ingen generell procentsats som handlarna lägger på. Det är därför omöjligt att säga hur mycket du kan pruta ner priset. Ha koll på vad kameran kostar hemma och försök lirka tills du märker att det tar definitivt stop.
 7. När ni är överens kommer ett sista viktigt steg: Håll i kameran!
  Antingen behåll exemplaret som du tittat på, eller om de hämtar en ny låda från lagret: Kontrollera innehållet i lådan noga.
  Det är tyvärr vanligt att butikerna försöker luras och byta ut innehållet. Om du går ut ur butiken med fel kamera så räknas det som samma sak att du accepterat det du fått. Att visa kvitto hjälper inte.

Med andra ord är shopping här en aning snårigt. Om du gillar spelet och utmaningen i att pruta så bjuder detta på en prövning i världsklass.

Min trip till området innebar att jag letade upp ett par butiker med gott rykte.
Där blev jag tyvärr otrevligt bemött och kunde inte förhandla ner priserna så mycket som jag hade förväntat mig. I en butik vägrade de till och med att pruta, vilket ju är hela poängen med att gå just dit. Dessutom erbjöd inte alla en internationell garanti på kameran.

Därför gav jag upp och spanade in motsvarigheterna till Elgiganten och SIBA istället.
I Hong Kong heter de stora kedjebutikerna Fortress och Broadway.
.

kamerashop

Fortress

Väl på Fortress så undrade jag varför jag brytt mig om Nathan Road över huvud taget.

Priserna är inte förhandlingsbara, men de ligger på en vettig nivå från början. Och du riskerar inte att bli lurad. Säljarna var trevliga och kunniga, och kameran kom med en full internationell garanti.

Min kamera, som i Sverige kostar runt 6,000 kr, fick jag för 4,000 kr.
Det priset inkluderade dessutom ett tillbehörspaket med minneskort, fodral, tripod m.m. som i svensk butik hade kostat runt 6-700 kr.

Runt Nathan Road lyckades jag pruta ner priset till ung. samma nivå. (Det skiljde på runt 150kr.) Och tillbehörspaketet innehöll färre saker av billigare märken.
.

Så sammanfattningsvis?

Skit i de små kamerabutikerna runt Nathan Road om du inte är specifikt ute efter utmaningen och grejen med att pruta dig till det absolut bästa priset.

Större risk innebär dock inte alltid ett betydligt bättre pris. De små handlarna närmar sig de stora allt mer i Hong Kong, vilket gör det allt svårare att fynda.

Gå istället till de stora pålitliga butikerna direkt. Som svensk kan man spara en rejäl hacka på att köpa kamera i Hong Kong oavsett var.

Varför göra det besvärligare för sig än det behöver vara?


Lämna en kommentar

Ja! Länka till mitt senaste blogginlägg.