logoLetar du efter vänner som är lika galna i Koreanska serier (K-drama) som du? Gå med i Facebook gruppen för svenska K-drama fans!
facebook.com/groups/kdramasverige
Snacka av dig om dina favoritserier och skådisar. Få tips på vad du ska titta på härnäst och hur du kan hitta det du vill se.
Hoppas vi ses där! ^_^

K-drama har växt explosionsartat i popularitet de senaste åren. Hela Asien följer de koreanska skådisarnas karriärer och kastar sig över nya avsnitt. Och serierna har även börjat vinna en entusiastisk publik i USA och Europa.

Är du nyfiken, och gillar lättsam “feel good”-underhållning från mer exotiska delar världen?
Då är de här tipsen något för dig!
.

Först: Vad är K-drama?

K-drama är ett samlingsbegrepp för koreanska live-action TV-serier. Komedier, kriminal- och familjedraman osv.

Till skillnad från västerländska serier, som kan pågå i många år, så visas koreanska serier vanligtvis i bara en säsong. Sällan mer än 20 avsnitt. Flera framgångsrika koreanska serier har dessutom gjorts om och filmats på nytt i bl.a. Japan, Hong Kong, Taiwan och Thailand.
.
.

Är K-drama något för mig & var ska man börja?

Det finns hundratals serier… så var 17 ska man börja? Prova att sticka ner tån i K-dramaträsket genom att se ett av de här “must-see” tipsen!
.
.

Boys Over flowers – 꽃보다 남자

boysoverflowers

24 avsnitt. Skolmiljö. Komedi. Girl-power. Romans.

Boys Over Flowers bygger på den japanska mangaserien Hana Yori Dango.
Den blev TV-serie först i Taiwan, och blev en sådan dundersuccée att fenomenet spred sig över hela Asien.

I den koreanska versionen heter den snabbpratande hjältinnan med skinn på näsan Geum Jan Di. Hon extraknäcker på sin familjs tvättfirma. Efter en dominoeffekt av händelser får hon ett stipendium att börja studera på Koreas främsta skola. Ett gäng med rika och populära killar terroriserar eleverna på elitskolan och styr den med järnhand. Jan Di står upp mot grabbarna och rör om i grytan.

Jag rekommenderar även den som inte vanligtvis gillar tonårsserier att ge BOF en chans. Den är beroendeframkallande charmig och tillhör allmänbildningen inom asiatisk kultur.
Serien blev också det stora genombrottet för Lee Min-ho, som spelar gängledaren Goo Jun Pyo (andra från vänster i bild). Idag är han en av Asiens mest efterfrågade stjärnor.

Trailer: Boys Over Flowers
.
.

Coffe Prince – 커피프린스

coffeprince

17 avsnitt. Young adults. Gender-bending. Komedi. Romans.

Rikemanssonen Han Kyul pressas av sin familj att gifta sig. De vill att han ska stadga sig och skickar honom på date efter date med tjejer som de omsorgsfullt valt ut.

För att bli av med tjatet anställer han en springpojke som ska posera som sin homosexuelle älskare. Det är bara det att det som Han tror är en pojke… faktiskt är en tjej.

Könsförvecklingar har blivit ett återkommande tema i flera populära serier de senaste åren.
Det här exemplet har vunnit flera utmärkelser och blev en riktig snackis pga. av Han Kyuls inre konflikt angående sina oväntade känslor.

Andra populära exempel på gender-bending-temat är bl.a. To the Beautiful You (har också filmats i Japan & Taiwan), det historiska dramat Sungkyunkwan Scandal och hysteriskt roliga You’re Beautiful.
.
.

Secret Garden – 시크릿 가든

secretgardenjpg

20 avsnitt. Samtida fantasy. Komedi. Gender-bending. Romans.

Gil Ra Im är en actionstuntkvinna med Hollywoodambitioner. Kim Joo Won är en arrogant företagsledare med lamslående klaustrofobi. De träffas i den här komedin med inslag av magi och fantasy.

Ra Im och Joo Won blir i ovetandes bjudna på en häxbrygd och byter kroppar med varandra. Vilket förstås leder till en mängd praktiska och roliga komplikationer.
En härlig feel-good serie som bottnar i en stark kärlekshistoria.

Trailer: Secret Garden
.
.

Rooftop Prince – 옥탑방 왕세자

rooftopprince

20 avsnitt. Historisk & samtida fantasy. Komedi. Romans.

Historiska kostymdraman tillhör de populäraste kategorierna av K-draman. Här har vi en serie som kombinerar krigare med svärd, galna hattar och nutida storstadspuls.

En kronprins från 1700-talets Korea färdas framåt i tiden för att lösa mysteriet med sin fru som dött under mystiska omständigheter. I nutidens Söul möter han moderniteter som bilar och hissar… och en kvinna som underligt nog ser ut som exakt kopia av hans fru.

Trailer: Rooftop Prince
.
.

Hur tittar jag? / Var hittar jag?

Titta online:
Om du vill titta på serier i Sverige, lagligt, så är de bästa källorna Viki, DramaFever & Drama.net.
De har serier från Korea, Japan, Kina, Taiwan m.fl. som kan sorteras efter teman som t.ex. bromance, gender bending och K-pop.

OBS! Tyvärr finns inte alla serier, eller ens alla avsnitt i vissa serier (framförallt på DramaFever), tillgängligt för Sverige.
Du kan inte heller registrera dig för ett betalkonto (bättre bildkvalité och fler tillgängliga serier) i skrivande stund. Men sidorna växer varje dag.

Köp på DVD:
Om du hellre köper DVDer så kan jag rekommendera YesAsia, som har ett bra utbud till vettiga priser.

Du kan också fynda billiga DVDer på t.ex. eBay. Men se då till att kontrollera noga att det verkligen är officiella DVDer du köper!
(Det är vanligt med så kallade “fan-subs”, som är illegalt nerladdade och brända på DVD. Omslagen ser äkta ut, men innehållet är inte lagligt.)


10 kommentarer till “Prova på härliga serier från Korea! (K-drama)”

 1. Fina tips! Är rätt obekant med den här subgenren men jag tilltalas av den. Secret Garden och Rooftop Prince låter som nåt i min smak. 🙂
  Andreas Ljungström bloggade nyligen om..Bucket list!

 2. Mona says:

  Jag har sett dem alla! 😀
  De är väldigt bra tycker jag <3

 3. Hany Vu says:

  Vill ge er ett tips pa den senaste top hit drama You Who Came From The Star/My Love From Another Star
  http://sensen.tv/my-love-from-another-star/

 4. Ysfish says:

  Oooo. En svensk blogg om koreansk drama. Om du gillar romance comedy så kolla på You who came from the stars, The Heirs och Goong!

 5. Ysfish says:

  Och otaku streamers är en bra sajt! Ingen reklam som viki eller dramafever, dramafire.

 6. Kimberly says:

  Det fungerar bra att registrera sig på ett betalkonto, du behöver ett Vpn konto (jag har strong vpn)
  Jag har varit medlem på DramaFever i snart 3 år, Var inte aktiv ett tag o lät mitt konto vara vilande, priset på DramaFever är bra ca, 50 i månaden, mitt Vpn är vart kvartal (140) vilket jag använder till mycket annat.
  “just saying) go to strongvpn.com.

Lämna en kommentar

Ja! Länka till mitt senaste blogginlägg.