Jag är så TRÖTT på att se kunniga och spelglada tjejer, journalister och spelskribenter bli bemötta med en massa skit i bloggar, forum och annan media så fort de sticker ut hakan och uttalar sig. Bara för att de råkar ha bröst istället för snopp.

Troll och andra nätmiffon förpestar tillvaron inte bara för tjejerna, utan för gemenskapen i stort.
Och detta måste få ett slut.

Som ett steg i rätt riktning har jag sammanställt en lista med 10 vanliga negativa saker som brukar dyka upp i de här sammanhangen, samt förslag på hur du som också fått nog kan bemöta dem.

 Titta med den bästa bildkvalitén:
Starta videon & klicka på youtube_fullscreen i videospelaren ovanför & sen på youtube_quality-ikonen för att välja
720p  (HD-kvalité).
.

Håller du med?

Hjälp då gärna till med att sprida det här budskapet, så att vi blir fler som bekämpar trollen!
Dela med dig av den här videon i dina nätverk, på facebook, twitter eller i din egen blogg.
Tack och lycka till på slagfältet!
.

Praktisk tillämpning av tekniken i filmen:
Här besvarar jag diverse idioti i sammanband med twitterkampanjen #1reasonwhy

Fler pixelviking-videobloggar:
Objektifiering av kvinnor i spelreklam

Relaterad läsning:


48 kommentarer till “Mata inte trollet & 9 andra sätt att hantera nätmiffon”

 1. Har du fått troll i stugan? Ring iten AntiCimex, kolla http://t.co/k3ajnast

 2. @GeekySwede says:

  Måste säga att @pixelviking måste ha skill 600/600 i hur man diskuterar med troll! Läs -> http://t.co/oGoNkO9Y

 3. Hamsternator says:

  Helt klart tips som är värda att ta till sig om man inte nyttjar de redan =)
  Min personliga favorit är den sista, eller snarare en variant av den. Jag älskar att gå emot troll och helt enkelt trolla tillbaka, vilket det bästa sättet är just med humor och vänlighet. För är det något som troll inte tål så är det vänlighet. Jag tror de är allergiska eller något mot det. Det går som du säger inte att övertyga ett troll om något, så varför ska man inte passa på att underhålla sig lite på deras bekostnad? >:3
  Hamsternator bloggade nyligen om..När jag myser i köket

  • pixelviking says:

   Haha! Heeeeeeeelt rätt! 😀

   Typ så här: “Tack för kommentaren! Du har verkligen gett mig något att tänka på. Du förstår… jag kommer inte ifrån spisen så ofta så att jag kommer åt datorn.” 😉

   • Hamsternator says:

    Nästan =)
    Sarkasm kan de snappa upp och se som en attack. Det är bättre med fejkad ignorans. Helt enkelt låtsas som att man inte förstår att de försöker vara elaka och göra en arg.

    Typ: “Jag behöver inte gå till köket, pizzan är här när som helst =)” :3

    • pixelviking says:

     Det går lite mot min natur att trolla. Även om det är i ett “gott” syfte.
     Tänker att den typen av svar är något som man måste göra med ett konto som är separat från det konto som man faktiskt försöker skriva vettiga saker med. Och sånna trollfasoner känns ju lite sunkiga. 😉

     Sarkasm är mer min kopp te. 🙂
     Men allt har ju så klart sin tid och plats.

 4. […] Om ni vill läsa Pixelvikings inlägg kan ni göra det här. […]

 5. Hamsternator says:

  Varför kom inte hela mitt svar med? =(

  Bugs…

 6. VIKTIGT!!! ÅRETS BÄSTA VIDEOBLOGG! MÅSTE SES! Mata inte trollet & 9 andra sätt att hantera nätmiffon « pixelviking http://t.co/VTwBBXLS

 7. Frances says:

  Du är briljant! <3
  Älskar att du använde Set the world on fire från Fallout. passade den lilla TV-apparaten. <3
  Frances bloggade nyligen om..Frances: Mest efterlängtat 2013

 8. JohanR says:

  Du = da bouse!
  Alla behöver vara med för att förändra detta!

 9. Anna Ström says:

  BUFFY! 😀

 10. @arnstad says:

  @pixelviking berättar hur du kan hantera nätets troll och andra miffon online. Bra video! http://t.co/pzbtOmj2

 11. A says:

  Bravo! Meeen. “Bara för att de råkar ha bröst istället för snopp”. Hmm. Njae. Mina bröst är inte istället för snopp. Jag har ett så kallat könsorgan jag med. Och även om jag råkar “ha bröst” så finns det många tjejer som har mindre bröst än vad typ tjocka killar har. Så nä, man känner inte nödvändigtvis igen oss just på brösten. 😉

  • pixelviking says:

   Haha, du har så rätt! Fokus i inlägget ligger på tjejer som bemöts av tråkiga attityder. Det finns killar som också fått nog och som bekämpar trollen vid vår sida. Tack för att du är en av dem! 😀

 12. SpeLinnea says:

  Hurra! Vilken välgjord och informativ film! Bra jobbat! Får hopp om mänskligheten nu.

 13. Snyggt jobbat Sofia! Du är riktigt grym på det där med videobloggar. Väldigt välproducerat och fint sammansatt.

  Och jag håller med. Troll suger!
  Andreas Ljungström bloggade nyligen om..#2 – Övernaturliga väsen i vår folktro och om man inte fanns

 14. @Lilla_Lo says:

  Helt briljant video av @pixelviking om hat mot kvinnliga gamers och hur man hanterar o slår tillbaka mot nätmiffosarna! http://t.co/sveQ7ETN

 15. Fortfarande viktigt! RT @pixelviking: Mata inte trollet & 9 andra sätt att hantera nätmiffon http://t.co/fgeOVbC8

 16. Gwellmyn says:

  Har äntligen tagit mig tid och kolla på videon, riktigt bra! Både välformulerat och ruggigt snyggt redigerad. Själv är jag (tyvärr) typen som allt för sällan orkar ge mig in i en “diskussion” med trollen. Anser att de allt för sällan är värd min dyrbara tid som jag istället kan spendera på att spela… och spöa din stackars rumpa på racerbanan 😉

  • pixelviking says:

   Tack Tobias! 🙂
   Trollen är egentligen inte de som man diskuterar med. I alla fall inte efter man klurat ut att det är ett troll. Det är övriga deltagare i diskussionen som man pratar med, och det kan vara både givande och kul. Tycker jag. Men om du tycker att det är roligare att få spö i bilspel (let’s be honest) så är det upp till dig. 😛

 17. @starzander says:

  Såg precis @pixelviking s videoblogg om #mänsnäthat, vilket borde göras av alla där ute! Pluspoäng för Buffy-referens! http://t.co/OriPwz0x

 18. […] Här tipsar Pixelviking om bra sätt att hantera troll och här är också lite saker som var och en kan göra för att det […]

 19. Lina says:

  härligt med handfasta råd! Jag var jätteintresserad av spel som barn och tonåring. Jag programmerade mitt första spel när jag var 8 och var den enda i min klass som över huvud taget visste hur man gjorde mods till spel. Men i spelgänget som fanns i min klass var alla andra killar och det slutade alltid med att jag kaaanske fick vara Peach när vi spelade Mariocart och annars bara titta på. Allt jag sa om spel ifrågasattes och det var alltid nån kille som skulle “hjälpa” eller “förklara” allt. Ännu värre var det såklart på internet där trollen och framför allt uppriktiga sexister inte var nådiga! Så jag slutade helt med spel. Det var för jobbigt. Rätt sorgligt när jag tänker på det i efterhand eftersom jag var så intresserad och bra på det som barn.

  • pixelviking says:

   Känner igen mig i mycket som du skriver. Jättetrist att du tappade sugen, men jag förstår det.

   Om du känner för att återstifta bekantskapen med spel och vill ha trevligt folk att dela upplevelsen med så kan jag rekommendera föreningen “Frizon”, som du kan hitta som en grupp på Facebook. En grupp som är tänkt att vara just en frizon för tjejer som gillar spel, i en avslappnad & fördomsfri miljö.

   Vi är i dagsläget ca 120st tjejer som spelar ihop, byter tips och kommer med glada tillrop. Häng på vettja! 🙂

 20. @emilisberg says:

  Apropå #näthat, ni har väl läst @pixelviking’s utmärkta videoblog om ämnet? http://t.co/CeptNaKu #tips #svpt

 21. Linda says:

  Grymt bra video!
  Alltid när jag läser hatet mot tjejer som spelar så tänker jag att, jag har aldrig upplevt det. Men sen inser jag att jag har undvikit att sätta mig i såna situationer. tex så har jag inte spelat spel där man pratar med okända människor (som tex wow) och oftast när jag spelar online så har jag använt könsneutrala ord. Ett tag så hade jag roligt åt att jag kallade mig “Huntress”, men jag skrev det som “Huntrace”(för att inte avslöja att jag var tjej), vilket när jag tänker tillbaka är ganska skevt…

  I min vänkrets, med de som spelar, är alla killar och ingen tycker det är konstigt att jag spelar, de behandlar mig inte olikt de andra. Men däremot om det kommer upp med andra killar jag pratar med så blir alltid reaktionen “Oj det är inte så vanligt att tjejer spelar”.
  Varav jag brukar svara, det är mycket vanligare än du tror. I princip alla jag känner spelar….
  Jag har även stött på kommentaren “är du bra?”. Vad svarar man på sånt? har svårt att de skulle fråga en annan kille som sa att de spelade bf samma sak…
  Linda bloggade nyligen om..Liverpool from the Ankh-Morpork angle

 22. Carl says:

  Jag tycker att det är svårt att föra en saklig debatt med vissa feminister då man automatiskt blir stämplad som troll för att man inte delar deras åsikt. Jag har också blivit anklagad för att använda härskarteknik när jag frågade en feminist om hon hade något empiriskt underlag för sitt påstende att spel automatiskt skulle blir bättre om utvecklarna har en jämnare könsfördelning. Jag tycker att debatten behöver nyanseras, men sidorna är så polariserade.

 23. Lina says:

  Carl – det är en märklig fråga att ställa, om ett spel blir bättre av jämn könsfördelning. Det är klart att ett spel blir roligare att spela om den karaktär man förväntas identifiera sig med Inte är ett hjälplöst sexobjekt, och så är det i en majoritet av spel. I de spelen är det inte mängden kvinnor som är problemet, utan hur de gestaltas. Sen finns det massor av jättebra spel, som ockå mest har manliga karaktärer, det är inget problem eller något som behöver ändras. Det som däremot behöver ändras är att fler spel ges ut där man har aktiva och intressanta kvinnliga karaktärer. Det är inte svårt att hitta folk med spelideér, så det borde inte vara omöjligt att satsa på ett spel med intressanta kvinnliga karaktärer. Spelvärlden är så extremt snevriden att debatten knappast behöver neutraliseras, det behövs nog snarare fler tjejer som säger ifrån om vi vill att spelen ska vara till för alla, inte enbart män.

 24. Carl says:

  Lina,
  Kan du ge ett enda exempel på ett spel där karaktären man förväntas identifiera sig med är ett hjälplöst sexobjekt? Vad är det som hindrar feminister från att gå ihop, organisera sig, och göra spel där man har kvinnliga karaktärer som enligt Dig är intressanta och aktiva. I dagens crowd funding-klimat kan vem som helst med en spelidé finansiera sitt projekt. Om det nu finns en köpstark marknad som suktar efter dessa spel, varför händer inget?

 25. Lina says:

  Carl:
  eh, JA! Vad sägs om alla kvinnor i Duke Nukem forever, Daphne från Dragons lair, Krystal i Star Fox, Rebecca i Dead rising 2, hororna i GTA osv.

  Det är svårt att komma på kvinnliga karaktärer som inte är hypersexualiserade eller gjorda till offer. Är de kapabla att försvara sig kompenseras det ofta med någon hysterisk fetishklädnad. Men visst, det finns flera bra indiespel, (och stora spel också) som gör intressanta spel som inte är sexistiska och det finns till och med feministiska spelföretag. Men de stora spelföretagen som har möjlighet att göra de stora spelen med enorma budgetar fortsätter att låta kvinnor, som ändå är nästan 50% av deras användare, att gestaltas som 25-åringar i bikini och silikonbröst. Är det så konstigt att man blir lite trött på det?

 26. Carl says:

  Men hur har du lyckats komma fram till slutsatsen att du förväntas identifiera dig med de karaktärerna? Jag tror inte ens man förväntas identifiera sig med Duke i Duke Nukem Forever om jag ska vara ärlig.

  När du säger att 50 % av användarna är kvinnor, vilket statistiskt underlag åsyftar du då? Av FPS-spelare utgör kvinnor ca 17 % vilket gör er till en minoritet. Det är därför naturligt att utgivare marknadsför sig mot männen, eftersom de utgör en större målgrupp.

  Om nu kvinnor är så trötta på detta, varför inte dra igång en kickstarter och göra spel som ni vill spela? Om fler kvinnor gjorde spel (i stället för att klaga på hur andra gör sina spel) så skulle vi få ett bredare spelutbud.

 27. Lina says:

  Om det bara finns en kvinna i ett spel, och jag identifierar mig som kvinna, då är det henne jag kommer att identifiera mig med. Statistiken säger att 45% av spelare är kvinnor, sen är det stor variation mellan genrer också såklart. Att få kvinnor vill spela FPS KANSKE beror på att typ 100 tonårspojkar skriker att man är ett dumt luder som ska våldtas när man försöker. Och det är väl dessutom inte alla män som är perversa sexister som vägrar spela ett spel utan storbystade och lättklädda kvinnor i det. Så det borde ju gå att ta bort de detaljerna, och kanske öppna upp för att fler ska känna sig välkomna i spelen.

  Och som jag redan skrivit så görs det massor av bra indiespel av kvinnor (och män). Men man får inte ihop några 100 miljoner dollar genom en kickstarter-kampanj.

  Som konsument har man rätt att kritisera produkter. Det är ingen ensam konstnär som gör de här spelen, det är stora medvetna företag.

  Ska sluta skriva här nu. Vill inte ta upp plats i bloggens kommentärsfält.

 28. Carl says:

  Om du inte kan se förbi karaktärens kromosomuppsättning så är det din förlust. Jag (och mina vänner) har inga problem att identifiera oss med Lara, Chell, Samus, Jill, Faith etc.

  Att 45 % av spelare är kvinnor är oväsentligt om man inte vet vilka typ av spel de spelar. Bara för att min mamma spelar Solitaire på kafferasten innebär inte det att Rockstar Games måste ta hänsyn till hennes preferenser när de utvecklar GTA5.

  Storbystade/lättklädda kvinnor blir inte per automatik sexism.

  Jag tror att du kommer rätt långt på 4 miljoner dollar. Om spelet går med vinst så kan du bygga ett kapital för att göra ännu dyrare spel. Dessutom, finns det inga kvinnliga entreprenörer som vill satsa pengar på ett dylikt spel?

  Det är klart att du har rätt att kritisera, men jag tror att det är företagets medvetenhet som gör att utbudet ser ut som det gör i dag. För att exemplifiera: Lego var från början könsneutralt (neutrala klossar och figurer, både pojkar och flickor medverkade i deras marknadsföring). Flickorna utgjorde dock en försvinnande liten del av deras konsumenter – av någon anledning (trots könsneutraliteten) så var det nästan uteslutande pojkar som ville ha lego. Då började Lego att profilera sig (läs: könskoda) sig mot pojkar, och ökade sin omsättning. Självklart så sticker detta i ögonen på feminister, men det är så marknaden ser ut. Företag måste anpassa sig efter marknaden för att överleva. Att tro något annat är väldigt naivt.

 29. pixelviking says:

  Haha! Detta är humor.
  Här debaterar Carl med exakt samma argument som jag tog upp i videobloggen.

  Han börjar med Nummer 6: Klaga inte. Gör något åt det.
  (Uppenbarligen omedveten om alla kvinnliga spelutvecklare som just gett sig fan på detta och jobbar för förändring från insidan.)

  Fortsätter med Nummer 7: Jag har aldrig sett det här. Därför existerar det inte.
  (Genom att jämställa sina egna personliga erfarenheter med universell sanning.)

  Och avslutar med Nummer 4: Det har alltid varit så här. Varför förändra?
  (Och kryddar med lite siffror som ska ge det hela pondus.)

  Tack för dagens gapflabb Carl!

  Haha!

 30. Lania says:

  Jag läste med ganska stort intresse Carls inlägg.
  Till skillnad från många andra som kommenterar och argumenterar ute på nätet, på bloggar och i forum, så håller han en trevlig och saklig ton. Jag säger inte att jag nödvändigtvis håller med honom i allt han säger, men det måste jag heller inte, bara för att jag tycker att någon lägger fram sina egna argument på ett bra sätt. Det jag kan hålla med om, är hans uttalande om att sidorna är så polariserade, vilket också blir tydligt i efterföljande diskussion.

  Jag har egentligen ingenting i övrigt att tillföra, då jag som vissa andra undsluppit allt vad name-calling och “bli-dömd-efter-ditt-kön” heter i spelvärlden. Och så får det gärna förbli.
  Lania bloggade nyligen om..Hur många spel är för många?

  • pixelviking says:

   Troll håller ofta tonen trevlig och inger illusionen av att komma med sakliga fakta. I början i alla fall. Ingen vill ju diskutera med någon som är otrevlig och inte håller sig till saken.

   Tricket är därför att locka dig in i en diskussion som det är meningen att du ska tro att du har en sportslig chans att “vinna”, så att säga. Du ska engagera dig och trollet ska snurra in dig en eskalerande diskussion. Det är hela poängen.

   Faran med att låta sig charmas av ett troll är att de också sprider felaktig information och strävar mot förändring i det här fallet.

   Många företag har redan fattat att de kan tjäna mer kosing på att marknadsföra sig till båda könen. (Dubbla antalet potientiella köpare ju! 😉 )

   Fler och mer variation bland mina fellow gamers är något som jag stävar efter. De som tycker att det redan är bra som det är – har förstås rätt till den åsikten. Men jag reserverar rätten att knäppa de på näsan som aktivt jobbar för att förhindra en positiv utveckling vad det gäller mångfald inom spelvärlden.

   • Carl says:

    Bara för att du finner mina åsikter vara provocerande innebär det inte att jag försöker “trolla” dig.

    >Han börjar med Nummer 6: Klaga inte. Gör något åt det.
    Jag har aldrig sagt att man inte får klaga. Det jag menar är att kritiken måste vara mer konstruktiv, konkret och förankras i den marknadsekonomi som företagen verkar inom. För att exemplifiera: Anita Sarkeesians sista kickstarter-stretch var en film där hon kommer ge exempel på bra kvinnliga karaktärer. Det är således först här som hon beskriver hur man gör bra karaktärer. Det känns som en eftertanke eftersom hon valde att göra det avsnittet till ett stretch goal. Om man dessutom läser hennes examensarbete så blir det svårt att se hur man någonsin ska kunna uppfylla hennes krav. Alla “starka kvinnor” inom spel är enligt henne egentligen män i “kvinnokläder”.

    >Fortsätter med Nummer 7: Jag har aldrig sett det här. Därför existerar det inte.
    Var har jag sagt detta? Jag är genuint nyfiken på hur du lyckats uttolka ovanstående påstående ur mina inlägg.
    Hör du till skaran som anser att efterfrågan på vetenskaplig evidensbaserad bevisföring är en form av härskarteknik?

    >(Genom att jämställa sina egna personliga erfarenheter med universell sanning.)
    Det är just det här som jag ställer mig emot. Anekdotisk bevisföring fungerar inte om man vill föra en seriös debatt.

    >Och avslutar med Nummer 4: Det har alltid varit så här. Varför förändra?
    >(Och kryddar med lite siffror som ska ge det hela pondus.)
    Jag har aldrig sagt att saker och ting inte behöver förändras. Det jag anförde var att saker inte kommer att förändras om efterfrågan inte förändras. Är utbud och efterfrågan ett svårt koncept att förstå? Vad är det som du inte håller med om? Att endast 17 % av FPS-spelare är kvinnor kommer från Nielsen, se http://www.rockpapershotgun.com/2009/04/09/nielson-study-majority-pc-gamers-female-solitary/

    >Troll håller ofta tonen trevlig och inger illusionen av att komma med sakliga fakta.
    Vilken fakta ansåg du vara osaklig och i vilket avseende?

    >Ingen vill ju diskutera med någon som är otrevlig och inte håller sig till saken.
    Drömmer jag? Menar du att jag är troll därför att jag är saklig och trevlig i min argumentation?

    >Faran med att låta sig charmas av ett troll är att de också sprider felaktig information och strävar mot förändring i det här fallet.
    Vilken information var felaktig? Det är inte en retorisk fråga, jag är genuint intresserad av vad du menar.

    Jag tycker att det är förbluffande att du inte bemöter ett enda av mina argument i sak utan direkt anklagar mig för att trolla (och dessutom anser att omständigheten att man är trevlig och saklig talar för din tes att jag de facto är ett troll).

    Jag tycker också att en större variation av spelutbud hade varit till gagn för alla.

 31. pixelviking says:

  Det här, go’ vänner, börjar arta sig. Nu har vi konkreta exempel på trollande direkt här i kommentarerna. 🙂

  Klassisk trollteknik som:
  1. Plocka isär allt som sagts i sina beståndsdelar.
  2. Ställa frågor, frågor & mer frågor som ska locka till svar.

  Strategiska troll kan ibland ställa motfrågor som medvetet innehåller missförstånd, så att man ska känna sig manad att reda ut begreppen.

  Trollet HÄVER ur sig information. Och du som ignorerar hen kommer oundvikligen att bli anklagad för att vara någon som inte har förmågan att komma med motargument.

  Effektivt det där…
  Det är SÅ lockande att besvara kritiken och sätta hen på sin plats. Särskillt om det går så långt att trollet går till personlig attack.

  Men glöm aldrig att det inte tjänar någonting till att svara ett troll.
  Det är inte personligt och du behöver inte försvara dig.
  Det är inte heller ett intressant meningsutbyte som ni idkar tillsammans.
  Allt du gör, om du svarar, är att dansa till hens pipa.

  Lägg energin på att svara folk vars åsikt inte är huggen i sten istället. DET kan vara både intressant och givande. 🙂

 32. Carl says:

  Som sagt:
  “Jag tycker att det är svårt att föra en saklig debatt med vissa feminister då man automatiskt blir stämplad som troll för att man inte delar deras åsikt.”

  Tack för att du så exemplariskt illustrerar varför det inte går att föra en saklig debatt med vissa feminister.

  Om det hade varit så lätt att “sätta hen på sin plats” så hade du säkerligen gjort det vid det här laget.

 33. Anna says:

  Hej!
  Jag tyckte detta var ett grymt initiativ… men det fick sig en törn när jag bläddrade ned till konversationen med Carl.
  Jag kan visserligen förstå varför du får taggarna utåt, men samtidigt inte låta bli att känna att du beter dig värre än vad han gör. Visst, jag förstår att det kan vara svårt att skilja mellan en polemiker och ett troll; det beror i slutändan på intentionen… eller?
  Hur man än vrider och vänder på det så är det farligt att kategorisera människor som tycker annorlunda som troll, vilket det känns som att du gör tyvärr.
  Jag påstår inte att jag alltid har ork och humör att debattera kraftigt (ännu mindre mot flagranta troll), men samtidigt, när det gäller såna som Carl som gärna trycker på svagheter i sin argumentation, om inte min åsikt står pall för såna som gillar att peta med detaljer så kanske det finns utrymme för förändring?
  Därmed inte sagt att min grundåsikt är fel, bara att det finns luckor att fylla/lite andra vägar att ta.

  I slutändan kanske det beror på hur man är som person. Jag personligen uppskattar att “testa” mina idéer, så jag är glad att det finns människor som vill nagelfara det jag har att säga. Det finns saker i samhället som behöver människor med en…hm… låt oss kalla det “känsla för detaljer” 😉 Att kväva dem kan bita oss i röven till slut.
  Även om Carl är ett troll (har intentionen att bara retas), så finns det inget som hindrar oss från att lyssna på hans vinkel och ta till oss den… för det finns fler som honom där ute, och vill man lyckas så är man nog tvungen att lära sig att handskas med dem. Är lite förvånad att du tog den approach du gjorde faktiskt. Hade förväntat mig att du antingen gett honom svar på tal eller inte svarat alls. I nuläget har du antingen trollat ett troll (sjunkit till hans nivå) eller trollat någon som verkligen var ute efter att argumentera :/ Kan inte rå för att känna att det lämnar en dålig smak i munnen efter att ha sett ditt klipp.

  Hursomhelst, tack för mig!
  //Anna

  • pixelviking says:

   OK. Om vi för en stund ignorerar det faktum att Anna, som så galant kommer till Carls försvar, bara “råkar” använda samma IP-nummer som honom (Ooops! Ja, jag kan se det.) så ska jag passa på att tillägga en sak som kan vara värd att sägas.

   Troll vs. trollbeteende.

   För mig är det rätt oviktigt om en person verkligen är ett tvättäkta internettroll
   (som provocerar med flit, bara för den sakens skull)
   eller om det rör sig om en person som använder sig av trollliknande metoder för att göra sin åsikt hörd.

   I båda fallen så rör det sig om en person som aktivt motarbetar en positiv utveckling.

   För vad är det egentliga syftet för Carl att ifrågasätta Linas statistik eller hur hon personligen upplever kvinnliga rollfigurer i spel? Han vill få henne att förstå att hon har fel och sluta käfta emot.

   Är det värt att lägga tid på att diskutera med en sådan person?

   Om du tror att du kan lära dig något av diskussionen – ja.
   Eller om du tror att det finns en strimma hopp för att personen kan lära sig något av dig – ja.

   Att bara slänga argument fram och tillbaka med någon som är lika orubbligt övertygad som du om att de har rätt – är ett slöseri av bådas tid.

   Nummer 9: Välj dina strider.

Lämna en kommentar

Ja! Länka till mitt senaste blogginlägg.