Det har alltid varit något skumt med spelvärlden…
Här äter man svampar, godisklubbor och dricker “magiska” drycker för att växa till dubbel storlek, kunna flyga eller få andra superkrafter. Djur, övernaturliga varelser och till och med saker kan prata med dig. Och så vana är vi vid det här vansinnet att ingen reagerar ens!

Kanske är det därför som så många spelfigurer har fått gå så länge utan att få den hjälp som de så uppenbarligen behöver? Jag har observerat ett antal patienter (somliga av dem i flera år), och har nu kommit fram till en behandlingsplan.
.
.

PRINCESS PEACH

Diagnos: Histrionisk personlighetsstörning

Observerade symptom: Spelar ofta rollen som offer, för att locka uppmärksamhet från sin pojkvän. Spelar tydligt över när hon “kidnappas” av Kung Koopa, trots att han aldrig skadat henne på något sätt. (Och prinsessan för övrigt uppvisat prov på att besitta superkrafter väl i klass med sin pojkväns, i andra sammanhang. Hon skulle lätt kunna besegra Koopa på egen hand – om hon ville.)

Behandling: Hennes omgivningar motverkar tillfrisknandet, och en konfrontation med hennes pojkvän kan pusha henne att få ett återfall. Jag rekommenderar att hon flyttas till ett annat slott.
.
.

ALBERT WESKER

Diagnos: Storhetsvansinne, möjligt Gudkomplex

Symptom: Alberts omättliga maktbegär ledde in honom på experimentella droger, som skulle ge honom övermänskliga förmågor. Detta ledde i sin tur till att Albert med sin nyfunna styrka ansåg sig vara överlägsen sina medmänniskor. Människor är myror att dominera och stampa på med combat boots.

Behandling: Omfattande terapi behövs. Till en början kan vi manipulera hans solglasögon (som han insisterar på att bära även i kolmörker) så att alla människor ser ut som jättar. Låt honom känna sig som en myra.
.
.

KIRBY

Diagnos: Bulemi Nervosa

Symptom: Patienten kämpar med en ballongliknande figur påförd av ohämmat frosseri. Kirby är så desperat att han till och med äter  bomber och stenar. Bara för att spy upp vid ett senare tillfälle.

Behandling: Då Kirby aldrig tycks skämmas för att spy, helt öppet, så verkar en konfrontation ett hopplöst företag. Kanske kan antidepressiva medel gömda i lådor vara svaret?
.
.

NICO BELLIC

Diagnos: Antisocial personlighetsstörning

Symptom: Har upprepade gånger bevisat att han har bristande empati. Kan utan några som helst samvetskval köra ihjäl oskyldiga fotgängare med sin senaste stulna bil eller skjuta sig igenom ett helt lagerhus fullt av människor.

Behandling: Nico är dessvärre bortom all räddning. Effektivaste bestraffning är sannolikt monetär. Ta hans pengar, bilar och lyxlägenhet – så får i alla fall hans girighet en törn.
.
.

DUKE NUKEM

Diagnos: Tourettes syndrom

Symptom: Ohämmad orddiaré i de mest olämpliga situationer.
Upprepade ticks och grimaser, oavsett tidpunkt och situation.

Behandling: Symptomen har förmodligen förvärrats som resultat av Herr Nukems arbetssituation. Jag föreslår tjänsteledigt tillsvidare, i kombination med sensitivity training. Man bör också undersöka om patientens överutvecklade muskulatur är ett resultat av att äta för mycket spenat, eller om det enormt uppblåsta egot manifesterat sig i hans fysik.
.
.

LUCAS KANE

Diagnos: Paranoida vanföreställningar

Symptom: Påstår sig vara jagad och besatt av demoner. Lucas lider av minnesluckor, som han med sin förvrängda fantasi fyller med de mest hemska scenarion. Mord, blod och övernaturliga krafter. Vad det i själva verket rör sig om är att Lucas går i sömnen och kladdar med ketchup. 

Behandling: Inte fastställt ännu, men att ett vadderat rum i någon form blir inbladat går inte att utesluta.
.
.

SONIC

Diagnos: ADHD

Symptom: Torde vara uppenbart. Är fullkompligt oförmögen att sitta stilla.

Behandling: Måste separeras från Tails (som för övrigt tycks lida av separationsångest) som beivrar beteendet.
.
.

BLINKY, PINKY, INKY & CLYDE

Diagnos: Bipolär sjukdom

Symptom: Verkar sprudla av kämparglädje och självförtroende ena sekunden, för att andra sekunden agera nere och blå.

Behandling: Övervägde piller, men när dessa presenterades för patienterna så flydde de rummet. Kanske kan mer frukt i deras diet ge resultat?
.
.

RED (även kallad ASH)

Diagnos: OCD

Symptom: Klassiskt fall av tvångsmässigt och kategoriskt samlarbeteende. Små djur i detta fall. Han har koll på minsta lilla detalj gällande djurens attribut och tillväxt, och har till och med hittat på ett eget “vetenskapligt” uträknade element-system som saknar all verklighetsförankring.

Behandling: Pojkens gula talande (och groteskt överviktiga) mus tycks spä på beteendet genom att maniskt upprepa samma ord om och om igen. Om man börjar med att sätta Anticimex efter ohyran så är det en bra början.
.
.

ASHLEY GRAHAM

Diagnos: Osjälvständig (astenisk) personlighetsstörning

Symptom: Patienten har utvecklat ett onaturligt beroende av sin “räddare i nöden”, Leon. Som kontaktade mig eftersom han inte ens kunde gå på toa utan att höra gälla skrik på hjälp.

Behandling: Ashleys låga självförtroende måste behandlas med terapi. Jag föreslår även omfattande styrke- och självförsvarsträning, samt utbildning i hantering av skjutvapen. Om inte det hjälper så har vi inget annat val än att sätta ut henne i den zombie-infesterade skogen, ensam, för att konfrontera sina rädslor.
.
.

WARIO

Diagnos: Narcissistisk personlighetsstörning

Symptom: Wario är gravt överviktig, vulgär, ohygieniskt och fysiskt motbjudande. Trots detta så anser han sig själv att vara “number one” och insisterar på att han “a-gonna-win”.

Behandling: Misstänker att diagnosen bottnar i ett mer djupliggande problem. Det verkar som att patienten är sjukligt besatt av att försöka efterlikna sin kollega Mario. Vidare observation krävs.
.
.

CLOUD

Diagnos: Schizoid personlighetsstörning

Symptom: Saknar nästan all förmåga att uttrycka känslor. Reagerar knappt på stora livsomvälvande händelser. Saknar även helt förmågan att prioritera. Kan vara helt absorberad av ett korståg mot ondska bara för att plötsligt, och utan förvarning, byta spår och börja föda upp chocobos.

Behandling: Cloud själv bör svara bra på medicinering. Jag känner mig dock manad att även byta ett par alvarliga ord med hans stylist. Ingen mentalt välmående människa parar ihop det håret med de kläderna.
.
.

LINK

Diagnos: Tvångssamlare

Symptom: Patienten samlar på sig en orimlig mängd objekt utan värde. Har fickorna fulla med burkar med vax, olja, insekter och stenar. Tycks besatt av att hitta en väska som  kan rymma ännu mer skräp.

Behandling: Konventionell terapi biter nog inte på denna patient.  Den enda utvägen tycks vara att visa honom det tragiska resultatet för andra patienter med samma åkomma. En hjälte från Maple Story, Fallout eller Suikoden kanske?
.
.

Idén bakom denna artikel är skamlöst plankad från en amerikansk förlaga, och jag har därför påbörjat min egen behandling, för kleptomani.
Bara i förebyggande syfte, ni förstår. Jag kan ju sluta när jag vill.


16 kommentarer till “Spelfigurer med odiagnostiserade mentala sjukdomar”

 1. Haha. Fantastiskt. Jag bara älskar dina inlägg i den här stilen. Anledning till att detta är en av mina absoluta favoritbloggar 😀

 2. pixelviking says:

  Awww! Kul att skriva också. Hade jag tiden så hade bloggen fyllts med bara sånt här. 🙂

 3. Frances says:

  Detta var det roligaste jag läst på länge! Kleptomanin bör ej behandlas! MER MER MER!
  Frances bloggade nyligen om..Coraline

 4. Gwellmyn says:

  Skulle inte Blinky, Pinky, Inky och Clyde egentligen må bra av att sepereras ett tag också? De hänger ju nästan alltid ihop?

  När det gäller Ashley så har jag bara en kommentar: Låt bimbon ruttna!

 5. pixelviking says:

  Frances: Tacktack! Och jag håller med dig ang. Gainman. Han är inte riktigt klok. Han, om någon, behöver behandling. 😉

  Gwellmyn: Vi är rörande överens. Låt monstren ta henne! 🙂

 6. Haha, veckans bästa blogginlägg! ^^,

 7. Ina says:

  En del fick mig att fnissa (speciellt Ashley), medan vissa andra bara kändes fel 😛 Speciellt den om Ash. Det är ju inte bara han som är skum, utan hela världen han finns i. Därför blir ju den lite skev.
  Kirby sväljer ju inte, så då spyr han inte heller 😉

  Kul idé, fortsätt gärna sno och sprida vidare sådant 😀

 8. Lysande! 🙂
  Mer sånt här!

 9. pixelviking says:

  Tommy & Oskar: Tackar! 🙂

  Ina: Kände på mig att det inte skulle dröja länge innan jag fick ruttna ägg kastade på mig av Pokemon-fans. 😉

 10. Ina says:

  Heeey, några ruttna ägg kastar jag bannemig inte 😛 Jag kunde bara inte riktigt tycka att just den var lika kul/fyndig som de andra 🙂

 11. pixelviking says:

  Så du menar att det inte är du som organiserat den ilskna mobben utanför med högafflar och facklor? Skönt att höra. ;P

 12. Andreas says:

  Haha! Underbart inlägg! 😀

 13. Therese says:

  Tack för de skratten! Tycker dem stämmer ypperligt 😉

 14. SpeLinnea says:

  Men! Min bloggföljare har helt missat det här inlägget. Vilken tur jag gick in här ändå! Mycket fyndigt inlägg, fnissade åt allt, utom Albert Wesker för honom kände jag inte till. Tyckte Kirby, Kane och Pacmanspökena var roligast. 😀

  Ps. Tog en stund för mig att förstå vad “grimarcher” var för nåt, sen förstod jag att det ju måste vara grimaser du menar! Ingen pik nånstans, det är ett märkligt ord överlag, allra helst att stava till.

 15. pixelviking says:

  Andreas: Why thank you sir!

  Therese: Tacktack!

  Linnea: Tack för rättningen. Jag tar inte illa upp. Jag har dyslexi och rättstavningsprogram är inte 100% felfria. Words rättstavning hade missat detta ord.
  PS.Wesker är föresten superskurk i Resident Evil-spelen.

 16. Krille says:

  Haha, ruskigt grymt blogginlägg! Helt klart det roligaste jag läst på ett bra tag.
  Krille bloggade nyligen om..Vad hände med handlingen i inFamous 2?

Lämna en kommentar

Ja! Länka till mitt senaste blogginlägg.