Det var ett tag sen jag skrev något om teknikprylar här på pixelviking.
Dags för bot och bättring!

I helgen tog jag mig tid att testa Boxee. Den bejublade gratis-programvaran som låter dig göra om din dator till en fullfjädrad media extender. Och jag blev blixtkär!

Eftersom jag är både film- & prylgalen så har jag testat en uppsjö av liknande lösningar under åren. Popcorn Hour, Xbox Media Center, Apple TV osv. Några bra. Andra… inte så lysande.

De senaste åren så är det en TViX som bott hemma hos mig. Den har snällt spelat upp allt jag matat den med och levererat fantastisk bildkvalité. Så trots att den nu har ett par år på nacken och jag sett mig om efter en nyare modell så har jag haft svårt att hitta något bättre.

Tills nu…

 

En första hårdvara som är specialbyggd för Boxee finns nu på marknaden. Boxee Box kostar, i skrivande stund, runt 1900:- och är bl.a. begåvad med en trevlig fjärrkontroll som har ett qwerty-tangentbord.

Själva Boxee-mjukvaran är dock gratis, och man kan installera det på vilken dator som helst med Windows, MacOs eller Linux. Du pekar ut ett par mappar på datorn, eller en extern hårddisk där du samlat film, musik eller bilder… och Boxee söker igenom, identifierar och presenterar allt för dig på ett föredömligt snyggt vis.
.

Film

T.ex. söker Boxee med hjälp av namnen på dina filmer upp filmomslaget och lite info ang. filmen via IMDB. Resultatet kan se ut så här:


.

Musik & TV-serier

Musiken kan också väljas i ett snyggt bibliotek med skivomslag och med TV-serier är det likadant. Boxee organiserar allt åt dig, uppdelat per säsong. Med screenshots och beskrivningar så att det ska bli enkelt att hitta rätt avsnitt. Genius!


.

Bilder

Även tunga semesterbilder visar Boxee upp i ett nafs. Du kan själv bläddra snabbt mellan dem eller låta spela upp allt som ett mjukt bildspel. Allt vad digitala fotoramar heter kan kasta sig i väggen!

.

Apparna & onlinefunktioner

Som så mycket annat idag så är även Boxee begåvad med appar för allt möjligt. Facebook, Twitter, YouTube m.m. Fokus ligger förstås på att göra det enkelt att titta på filmklipp online, på din TV.

Dessutom har Boxee en egen browser som likt browsern på Wii, låter dig surfa som vanligt på webben. Jag jämför browsern just med Wii, eftersom det blir rätt likt Wii om man använder Boxee Box-lösningen och endast har fjärrkontrollen. Det är lite småbökigt, men sidorna ritas upp snabbare och snyggare än på Wii.

Sa jag att Boxee-mjukvaran är gratis?

Boxee flörtar med så många delar av min personlighet att det var helt omöjligt att motstå. Filmälskaren, prylnörden, den bekväma soffpotatisen… den maniska samlaren som vill få allt logiskt organiserat och snyggt presenterat.

So long TViX. Tack för alla fina stunder ihop. Jag har en ny kärlek nu.

Ladda ner Boxee: http://www.boxee.tv/download 

UPDATE:
Hela 5 personer har hört av sig de senaste dagarna för att berätta att de också har skaffat Boxee nu. Underbart! Det värmer en prylnörds hjärta. (Undrar hur många fler som också blev inspirerade, och som inte har hört av sig.)


23 kommentarer till “Det är slut, TviX. Nu är det Boxee och jag.”

 1. Ser galet bra ut! Själv kör jag med WD TV LIVE nu som jag tycker fungerat helt sjukt bra och den var extremt billig också då jag snubblade över en bra deal.

  Jag antar att du kan köra med extern hårddisk till den där också för att slippa streama från datorn om du vill?

  Verkar vara ett riktigt bra köp oavsett! 🙂
  Mattias Andersson bloggade nyligen om..King of Kong

 2. SpeLinnea says:

  Kör fortfaramde med PS3 media server, det är ju långt ifrån en sån smidig lösning som den här maskinen kan prestera. Ser riktigt fint ut.
  SpeLinnea bloggade nyligen om..Vinnaren i nationalsångstävlingen!

 3. pixelviking says:

  Mattias: Har testat ett par olika WD-lösningar och de var inte dumma.
  (Ja, jag kör med extern hårddisk och delade mappar. 🙂 )

  SpeLinnea: PS3 är inte helt fel. Den har ju BluRay också. 🙂

 4. Oh, trevligt. Är i planerna nu efter en omfattande renovering hemma att införskaffa något sådant. Har ju byggt ett vardagsrum till och behöver bygga ut media-delen 🙂

  Prislappen verkar riktigt trevlig dessutom 🙂
  Henke (spelgubben) bloggade nyligen om..Har spelutvecklare blivit lata

 5. Jesper aka @hadirajan says:

  Kör XBMC hemma på en ASUS eee box med extern disk.
  Funderar på att byta till en Mac mini.. skulle man kanske ta detta istället..

  Kan du göra lite jämförelse med XBMC om du kört det?

 6. pixelviking says:

  Henke: Ja, det är riktigt RIKTIGT trevligt att sånna här lösningar har sjunkit i pris. 1990:- för själva manicken, och sen kan du spela upp från kataloger på datorn, och/eller lägga allt på en extern hårddisk.

  Eller skit i Boxee Box. Dra sladdar från datorn till TVn och fixa med någon snygg trådlös tgb+mus-lösning. Kan bli very najjjjjs! 😉

  Jesper: Mac Mini är rätt idealiskt. Du kan köra Boxee på den också, om du vill ha en dator OCH media extender i ett.

  Jag har inte testat XBMC sedan dess glansdagar, runt 2005… ish. Efter det har det kommit så många andra produkter och mjukvaror som lockat mig mer. 🙂

  XBMC har två fördelar som man alltid får höra talas om:
  1. Snyggt gränssnitt
  2. Enkelt att använda

  Runt 2005 var XBMC rätt ensamma om detta. Idag finns det rätt många som har detta PLUS kul features som inbyggda torrenklienter, TV-tuner, surfmöjligheter m.m. Fundera ut vad du behöver/vill ha mest så kan du säkert hitta det som passar dig bäst.

 7. Joel Dinegrim says:

  Låter som en himla trevlig lösning, jag kikar lite på att ersätta min Popcorn Hour. Men kan man sätta i en hårddisk i Boxee-boxen, eller åtminstone plugga i en extern via USB? Jag vill inte bli tvungen att ha min dator igång bara för att boxen ska kunna visa film.

 8. pixelviking says:

  Boxen har två USB-uttag med plats för externa hårddiskar. 🙂

 9. Tuve says:

  Damn!
  Jag vill ha en sådan!

  Kommer nog bli en eller något liknande när jag väl bor ensam!
  Tuve bloggade nyligen om..Parkbänken

 10. Pär says:

  Har haft en Boxee Box i ett par månader nu och är supernöjd. Apparna har en tendens att vara lite buggiga, men boxen har klarat av att spela alla format jag har provat och det var smidigt att ansluta den till mitt NAS. Rekommenderas.

 11. Mikael says:

  Jag har två =) Jätte nöjd förutom att fjärrkontrollen går via radar vilket är jätte bra om man inte har två 🙂 Sätter jag på ena så går båda på etc, trots att jag har rätt långt mellan dem :p

  Man kan nämna med att man kan rotera bilder via bildvisaren vilket är användbart. Däremot så suger musikspelaren tycker jag. Går inte att spola i musik, skapa lista etc (man kan ju alltid göra en pls på en pc iof)..

  men på det stora hela e den GRYM (därav att jag har två 🙂

 12. Rickard says:

  Mikael: Det är musikspelaren som är det ända som gör att Boxee Box inte är intressant för mig. Hur kan man skapa en mediaspelare som inte klarar av att lägga låtar i spellistor? Tycker dom där mediaspelartillverkarna glömmer bort att “musik” tillhör en mediaspelare. Den bästa mediaspelaren jag hittat när det gäller musik är en Netgear, men då är den inte hälften så bra som Boxee övrigt.
  Synd som fan att Boxee Box suger på “musik-delen” när spelaren i övrigt tillhör “stånd-kategorin”

 13. Jesper says:

  Boxee Box fungerar jättebra, så länge man inte uppdaterar den. Min har “gått sönder” två gånger på bara ett par månader. Båda efter att Boxee boxen automatiskt uppdaterat sig.

  Första gången så fungerade inte handshaking från HDMI-porten så ingen bild visas efter splash-screenen. Gick relativt lätt att lösa genom att byta FW med usb-minnet. Dock tog det inte mer än någon vecka efter det för att den skulle haverera totalt. Nu snackar den inte med något alls via HDMI-porten. Ingen splash-screen.

  Den är nu på väg tillbaks från Dlink efter utbyte/reparation. Får se när/om samma fel uppstår igen.

  Kör dock boxee-mjukvaran på min HTPC och fungerar felfritt, sjukt nöjd över Boxee, mindre nöjd över Dlink. 🙂

 14. pixelviking says:

  Rickard: Boxee suger, mycket riktigt, på musikdelen.
  Jag misstänker att de inte brytt sig om att utveckla den delen speciellt, eftersom det finns så många andra mediamaskiner vars fokus är just musik… som boxee inte kan konkurerar med.
  Det är synd, för allt som behövs för att det ska vara en hyffsad musikspelare är bara lite finputs.
  Spellistor skapar jag i förväg och lägger tillsammans med musikfilerna på den externa hårddisken. Inte så bökigt men heller inte så smidigt som det skulle kunnat varit.

  Jesper: Oj, vilken otur du haft! Ett riktigt måndagsex låter det som.
  Jag har en hel del negativ erfarenhet av d-Links produker sedan innan och det var en av anledningarna till att jag väntade så länge med att skaffa Boxee Box. Dock har i alla fall mitt ex fungerat felfritt hittills. * ta i trä* Uppdateringar och allt.

  Det största problemet jag haft hittills var att få boxen att snacka med min trådlösa router (också en d-Link). Man borde kanske bli förvånad över att boxen inte gillade routern… men ärligt talat… har man haft ett par av deras produker förr så kan man inte ens låssas bli förvånad längre.
  Funkade till slut när jag gjorde om setup wizarden, på precis samma sätt, för femtielfte gången. Typiskt d-Link! 😉

 15. Jesper aka @hadirajan says:

  Är fruktansvärt nöjd med min Mac mini XBMC kombo, noll strul och den sköter sig över förväntan 🙂

 16. Rickard says:

  pixelviking: Det är precis som du säger, de ända som behövs är lite finputs. T.ex att man ska kunna öppna/spara/ändra spellistor. Kanske en funktion som t.ex Spotify har, att man kan lägga låtar i kö.
  För jag tycker det är ganska löjligt att man måste ha en massa olika mediaspelare för olika saker. Xbox 360 är bäst när de gäller musik av dom jag testat. Där kan man skapa spellistor och välja låtar efter t.ex genre eller artist.
  Jag har velat ha en mediaspelare ända sedan jag för första gången såg när en polare använde XBMC på sin moddade Xbox och körde musikvideos på en projektor istället för vanliga mp3-låtar när han hade fest. Men intresset ökade REJÄLT när allt med internet, Youtube och HD-filmer kom in i bilden.

  Jag kommer köpa Boxee en dag för detta är ändå den mediaspelaren som är bäst i mitt tycke, även om musikdelen borde uppdateras ordentligt.

 17. pixelviking says:

  Det är nog ett bra beslut Rickard. XBMC är också trevligt och man kommer långt med det, men jag tycker att Boxee är ännu trevligare. 🙂

 18. Martin says:

  Sitter med min nya Boxee i en påse. Vosste redan innan jag läste detta att jag skulle ha den. Men din sammanfattning av Boxeebox är den bästa jag hittat på webben. Lättläst och väldigt bra beskrivet.
  Jag jobbar på Siba och jag kommer att visa din sammanfattning för kunder.

 19. Emil says:

  Jag har ett problem som jag försöker lösa! Jag har en 9 månader gammal LED-TV från LG med USB-ingång som jag utnyttjar väligt flitigt. Men problemet är att efter ca 10-30 minuters tittande på film hamnar ljudet efter bilden. Detta kan man pilla med på förstärkaren så att man får det lite bättre men gillar inte det. Har testat med olika USB och även en extern hårddisk. Blir det bättre med en extern hårddisk med strömsladd tro? Eller är ska man satsa på en boxee istället direkt? Behöver man ha datorn igång för att titta på en film genom nätverket med en boxee eller tex popcorn hour?

 20. pixelviking says:

  Martin: Härligt! Gratulerar till inköpet. 🙂

  Emil: Det är förmodligen inte lagringsmediet det är fel på, utan den inbyggda mediaspelarfunktionen i TVn som är för klen att klara av långa filmer.

  Det är inte för inte som filmälskare köper mediaextenders som är fristående apparater. En mediaspelare som är inbyggd i en TV är en sekundär funktion som sällan fått tillräckligt med muskler för att klara av mer än basic funktioner, som bildvisning och kortare filmklipp.

  Om du använder datorn för att dela filer i nätverket så behöver den stå på, ja. Om du har en NAS som du lagrar alla dina filer på så behöver bara den vara igång. Själv använder jag en extern hårddisk som jag pluggar in i boxee. Funkar perfekt!

 21. Emil says:

  Okej, nej förstod också att det är tvn:s mediaspelare som inte är jämförbar med en extern.. Har varit sugen på boxee länge! Men vad tror du om en popcorn hour A-110? Kan komma över en sådan för en billig peng av en kompis men är den ok för ändamålet?

 22. pixelviking says:

  Popcorn hour är bra grejjer. Om du får den billigt så slå till! (Skulle inte ge mer än 500:-)
  Personligen föredrar jag TViX, av de äldre spelarna… Eller en ännu bättre en ombyggd PC, som klarar tunga filmer, med gratis Boxee eller XBMC installerad.
  1800:- för Boxee Box är dock oslagbart om man har pengarna.

Lämna en kommentar

Ja! Länka till mitt senaste blogginlägg.