Nu när vi delat med oss av våra GOTY-val i nästan 3 veckor så känns det nästan som att vi kollektivt smält samman till en enda stor hive-mind. Vi är så synkade att om någon i kollektivet nyser så skulle någon annan säga “prosit”, utan att riktigt veta varför.

Kanske är det konspirationsteoretikern i mig, eller så är det eftersom klockan är tre på morgonen när jag skriver det här… men var det detta som Fredrik planerade från första början? Är vi ett steg i hans planer för världsdominans? Hmmm…

Hur det än är med den saken så ska det bli extra spännande att gå igenom dagens valfria inlägg och se vad alla väljer att skriva om. Skulle inte bli förvånad om fler än jag väljer att lyfta fram… .
.

Årets indie doldisar

Spel som av en eller annan anledning inte fått så mycket uppmärksamhet som de borde.

Amnesia: Dark Descent, Deathspank, Limbo, Minecraft, Super Meat Boy, Joe Danger och flera andra härliga indiespel lyckades faktiskt nå ut till de stora massorna i år. Här är ett par som någon kanske har missat:
.

The Ball

Spelet, som bygger på Unreal-motorn, är ett första-persons action pussel. Du skickas långt ner under jorden, i en inaktiv vulkan. Där måste du med bollens hjälp lösa kluriga pussel och det mystiska försvinnandet av en hel ras med högt avancerade människor.
.

Emberwind

På ytan ser det här fantasy-spelet ut som vilken plattformares om helst. Och det hade det nog varit också – om det inte hade varit för en kul story och snygga miljöer som ger spelet det där lilla extra. Prova!
.

Saira

Nifflas fick mycket uppmärksamhet i och med sitt Knytt Stories… Har du testat Saira? En tuff 2D-plattformare där Saira måste undersöka vad som hänt när hela mänskligheten har försvunnit.

Mer?
Vad sägs om 235 gratis indiespel på 10 minuter?

Här hittar du hela listan med gratisspelen.

Bonus
Om du inte redan gjort det kan du just nu köpa The Humble Indie Bundle 2, som bl.a. innehåller fantastiska Braid och Machinarium. Du väljer själv hur mycket du vill betala och vem som ska få pengarna.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i en helt valfri kategori: Aftonstjaerna, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.


5 kommentarer till “Årets indie doldisar”

 1. Haha, underbart. Conspiracy theories FTW.

  Jag tror också att vi bara är dockor i Fredriks lilla spel om att ta över världen 😀
  Henke (spelgubben) bloggade nyligen om..Årets bästa initiativ

 2. Lunandrez says:

  Intressanta spel du lyfter fram. Det som slår mig är hur mycket spel man missar genom att inte vara allt för aktiv på indie-fronten, jag tror det produceras mer högkvalitativa spel där än vi hinner lägga märke till, vilket är lite synd. Känns som man borde snöa in sig lite mer på den fronten också, brukar ju alltid gå att hitta pärlor bland indiespelen, inte bara de som många andra väljer att uppmärksamma.
  Lunandrez bloggade nyligen om..Årets spel 2010- Årets co-op

 3. NuYu says:

  The Ball var en intressant idé, men utförandet imponerande inte mycket på mig. Gav det förstås inte alltför mycket tid, så kanske hade jag gillat det mer om jag spelat det mer.

  Emberwind ser ganska mysigt ut.

  PS. Saira släpptes egentligen 2009. På steam i år, förvisso, men jag gillar att vara petig på söndagar. 😉 DS.
  NuYu bloggade nyligen om..Årets hemlighet

 4. Helt underbart vad mycket man missat. Helt underbart i den bemärkelsen att jag har såååå mycket att se fram emot nu. 😀 Tack för underbara tips!

Lämna en kommentar

Ja! Länka till mitt senaste blogginlägg.