Här kommer ytterligare en kategori där jag inte behövde fundera många minuter för att komma fram till en värdig vinnare. Flera spelstudios klantade sig katastrofalt i år. *hostLionHeadhost* Trots detta så var 2010 ett extremt bra spelår… Riktigt illa kan alltså inte alla fumlat. Men det finns speciellt en utvecklare som istället för att pilla där de inte skulle pilla – gjorde mycket rätt. 
.

Årets utvecklare är…

Rockstar Games.
Tjejerna och killarna som var modiga nog att säga: If it ain’t broke, don’t fix it!

Att Rockstar har ett framgångsrikt koncept i GTA-serien är det nog ingen som skulle ifrågasätta. När GTA IV kom ut så blev det hyllat av både spelare och press. Hos Metacritic ligger spelet fortfarande, efter 2,5 år, på första plats med imponerande 98 av 100.

Varför ändra på något som redan är så bra? Svaret är att det gör man inte. Man återanvänder hela konceptet från kartor, menyer, sightseeingturer, wanted levels, små sidospel och tv-tittande – och ger dem ett nytt “skin”.

Det är precis vad Rockstar gjorde med Red Dead Redemption. De tog GTA IV och slängde på ett western-skin.

På många sätt så är framgångarna med RDR ett resultat av vad Rockstar INTE gjorde.
De hade friheten att hitta på precis vad som helst. De skulle kunna gjort en Forest Gump eller Young Indiana Jones – och låtit John Marsden springa på varenda Billy the Kid och Wyat Earp som fanns i gamla western. De skulle kunnat klämma in så många western-klyshor att världen inte längre känns autentisk. De skulle kunnat visat scener med Marsdens familj i början av spelet, som bakgrund till varför han måste göra det han måste göra. En tårdrypande scen där hans fru och son slits från hans armar kanske?

Rockstar gjorde inte allt detta. De lät bli, och gav nytt liv till något som redan fungerade.
Med det sagt är varken Rockstar Games eller Red Dead Redemption perfekt.
There ain’t no such thing, pilgrim.

Är det värt att se fram mot Rockstar Games nästa storsatsning L. A. Noire?
Är Richard Castles favorit-Halloweenkostym en brunklädd “space cowboy“?

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets utvecklare’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Gamingmama, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nikke.


7 kommentarer till “Årets utvecklare”

 1. Rockstar börjar kännas som spelvärldens AC/DC. Det är samma visa från första spelet till sista.
  Som du säger varför ändra ett vinnande koncept. För egen del tycker jag att det känns för enformigt i dessa spel även om RDR gjorde ett riktigt bra intryck på mig som för länge sedan ledsnade på alla GTA spel.

  Men helt klart Rockstar är en värdig kandidat som årets utvecklare och dom har ju genom tiderna gått i frontlinjen med att skapa intressanta titlar.

 2. Ercarret says:

  Jag håller nog inte med om motiveringen, även om jag väl till viss del kan hålla med om Rockstar som sådana. Jag tycker att mycket av det som är bäst med RDR är de aspekter som är annorlunda från GTA4. Storymässigt så visade de att det kan vara mycket effektivare att ha en lite linjärare berättelse i seriösare ton, kontra GTA-spelens ganska spretiga historier med sina ständiga over-the-top-påhitt. Jag tyckte speciellt att senaste GTA-spelet kändes väldigt splittrat mellan att berätta en seriös historia och uppfylla sin kvot av tokactionröj. RDR kändes lite mer balanserat där, även om det inte var perfekt och storyn inte riktigt höll hela vägen fram. Men i slutet av spelet så visade det sig hur viktigt dessa avstickare från GTA-formeln var, då de relationer man byggt upp via spelets linjärare delar fick en stor betydelse för tyngden som fanns i slutscenen.

  Sedan var man cowboy i stället för gangster, och jag vet inte varför, men av någon anledning gjorde det att själva skjutandet var betydligt roligare i RDR än i GTA4. Eller ja, jag vet inte om just cowboyvarandet, men någonting gjorde det roligare. Jag blev snabbt trött på striderna i GTA4, men av någon anledning så gillade jag dem riktigt mycket i RDR. Varför vet jag inte, och jag vet väl egentligen inte heller om det är någonting som Rockstar själva förändrat. Däremot så är det en skillnad som jag uppfattar, mellan spelen, som är till RDR’s fördel.

  Men som sagt, Rockstar Games i sig, värdig vinnare.

 3. Jag tycker Rockstar är värdiga titeln. Liksom jag tycker många andra som andra bloggar valt är värda titeln. 2010 har varit ett riktigt bra spelår och många personligheter och studios har gjort ett bra jobb och förtjänar titeln helt enkelt.

  RDR är ett fantastiskt spel, utan tvekan ett av mina favoritspel från året som gått.
  Mattias Andersson (Onlajn.se) bloggade nyligen om..Årets Innovation

 4. Peter says:

  Hear, hear! Det faktum att Rockstar gång på gång levererar grejer som visar alla andra vägen gör att folk glömmer hur ruskigt duktiga de faktiskt är. Spelar senkommet RDR just nu, med förhoppning om att kunna klara av det innan årsskiftet. Så här långt är det awesome.

 5. Lunandrez says:

  Oväntat val av utvecklare, men å andra sidan är ju Red Dead Redemption ett av årets bästa spel om man frågar mig så jag vet inte varför jag tyckte att det kändes så oväntat ändå. Det de framför allt gjorde, det var att få mig att fastna med ett av deras spel. Då syftar jag på att jag aldrig fastnade med Grand Theft Auto IV, över huvud taget. Det kan mycket väl vara tidernas mest överskattade spel om ni frågar mig. Ser man till att mycket i RDR liknar saker och ting i GTA IV borde deras westernäventyr också falla platt för mig då, kan man tycka.

  Tvärtom blev det ett fantastiskt bra äventyr och jag har spelat mer eller mindre allting i spelet. Vissa sidogrejer kvar att göra och så kan jag tänka, men det mesta har jag nog rört vid, inklusive multiplayern. Rockstar gjorde western till någonting som var riktigt kul att rida omkring och härja i, vare sig det var free-roaming eller uppdrag det gällde. De gjorde rätt den här gången till skillnad från med GTA IV, helt enkelt.
  Lunandrez bloggade nyligen om..Årets spel 2010- Årets utvecklare-spelpersonlighet

 6. Christian says:

  Älskade GTA IV, faktiskt det första GTA-spelet sedan ettan som verkligen fångat in mig. Borde ta mig i kragen och prova RDR, har tänkt på det länge men det kommer alltid något i vägen.
  Christian bloggade nyligen om..Årets Innovation

 7. pixelviking says:

  Henke: De har flera gånger lyckats få mig att fastna, trots att de gjort spel i genrer som jag inte egentligen inte är intresserad av. Det… och det faktum att de är mästare på att hitta på varierande uppdrag (i Bully och GTA IV mer än i RDR i och för sig), gör dem till värdiga vinnare.

  Ercarret: Motiveringen är min, och min alena. Du behöver inte hålla med. 🙂
  Håller dock med dig angående den spretiga storyn i GTAIV. Man fick en mer sammanhängande story i RDR… dock på bekostnad av variation i uppdrag, tycker jag. GTA vad bättre på den punkten. För att inte tala om Bully.

  Mattias: Ja, det var värdiga vinnare all around. Speciellt roligt att så många nämnde Playdead. Love it!

  Peter: Det är awesome rakt igenom. Tog mig 24h att spela igenom. Knappt en tråkig minut. 🙂

  Lunandrez: Överraskade mig också. 😉 Kan dock inte komma till någon annan slutsats. Jag borde inte gillat GTA och RDR… alls. Men det gjorde jag… mycket!
  Har inte ens testat multiplayer men gjorde varenda lilla sidouppdrag. Det enda jag inte gjorde var att gambla särskillt mycket och levla till toppen som sharpshooter, survivalist och allt vad det var. Just den biten var lite tidskrävande. Fast ibland kul när man skulle skjuta fåglar från taket på ett tåg och sånt. Finns något som tilltalar alla där och man kan hoppa över om man inte har lust. Lysande!

  Christian: Oj! Ja, det borde du verkligen göra. Du måste hört alla argument vid det här laget så jag vet inte vad du behöver för sorts spark i baken för att sätta igång. 😉 Det enda jag kan säga är att jag älskade det trots att jag inte är något större westernfan. Härlig story och action.

Lämna en kommentar

Ja! Länka till mitt senaste blogginlägg.