Det har poppat upp ett par diskussioner i år som man skulle kunna peka ut som kontroverser. Bland annat den angående om spel någonsin kommer att kunna bli konst. En intressant fråga som vi säkert inte sett för sista gången.

Redan i gårdagens inlägg hintade jag dock om det som jag ser som årets solklara kontrovers.
.

Årets kontrovers är…

Kvinnosynen i spelvärlden.
Att vi inte kommit längre när det gäller jämställdhet, inom det här området, känns obeskrivligt tungt.

Ibland undrar man hur det står till, rent psykiskt, med killarna som hittade på Bayonettas hårkostym eller Dante's Infernos tutt-monster.

Varje gång det släpps ett nytt spel där en kvinna i nöd måste räddas, där alla huvudfigurer är män och kvinnorna bara är ögongodis, där man helt plötsligt befinner sig i en sjö av guppande tuttar eller spel där kvinnorna är starka – men av någon anledning inte får ha på sig annat än spandex eller metallbikinis så känns det som en fet snyting i ansiktet.

Bothbabes, Playboy collectables, reklamfilms- tjejer i hotpants och stilettklackar som fnissande drar varandra i håret när de spelar Blur…
JAG BLIR SÅ JÄVLA TRÖTT!

Efter ett helt liv som gamer (och med flera andra hobbys inom traditionellt mansdominerade områden) är jag faktiskt så till den milda grad trött på det här att jag ibland misströstar. Orkar inte ge mig in debatten. Igen. Min gnista är borta och det här inlägget blir därför något av en brasklapp.

För hur många gånger orkar man egentligen förklara vad problemet är? Hur många debatter kan man delta i, innan man blir hopplöst frustrerad och tappar sitt cool? Hur når man fram med budskapet till de som mest behöver höra?

Här i det lagom och hyfsat jämställda landet Sverige så blir det mycket predikande för kören… även om både troll och grottmänniskor existerar här också.

Tack alla ni som orkar ta debatten! Som fortfarande har er andra, tredje och femtielfte andning kvar. Stridslystenheten och gnistan på topp! Ni inspirerar mig att krypa ut från under min sten och gå ett par ronder till, då och då.
Ni behövs om vi ska få slippa ha detta ämne som årets kontrovers framöver.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets kontrovers’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, EmmyZ, Familjenspel, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Pixelviking, Spel på allvarSpelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.


10 kommentarer till “Årets kontrovers”

 1. Elin (Ariez) says:

  Vackert skrivet! Det finns fortfarande en lång väg att gå och det känns lite som att man hela tiden tar två steg framåt och ett steg bakåt. Jag tror och hoppas att vi verkligen är på väg framåt, även om det tar väldigt mycket längre tid än man kanske egentligen tycker att det borde behöva ta.

 2. Lunandrez says:

  Väl skrivet om en kontrovers som absolut är någonting som det bör bli ändring på. Det är trist att det är som så att sex säljer, och att det i minst nio fall av tio innebär att det har någonting med en kvinna att göra, även när det gäller spel. Vissa perioder känns det som att det ljusnar, för att sedan se allting krossat i och med någonting nytt som dyker upp. Hoppas verkligen på en förändring gällande det här inom en inte allt för snar framtid, även om det känns som det lär bli en långsam process. Om det ens kommer att hända.

 3. pixelviking says:

  Elin: Tack! Ja, det går alldeles för segt och jag har tappat tålamod. Samtidigt så är jag optimistisk och övertygad om att det KOMMER bli bättre. Bara inte snart nog.

  Lunandrez: Håller med. Under perioder invaggas man i tron att nu har väl ändå vindarna vänt? Man börjar känna sig optimistisk… och så PANG!, så dyker det upp en speltitel som slungar oss tillbaka till ruta ett igen. Ett allt för vanligt scenario tyvärr.

 4. Bra skrivet! Och jag kan bara säga att jag håller med dig. Det är verkligen så tröttande med alla dessa guppande bröst och enfaldiga tjejer som behöver en man att rädda dem. Men det finns ändå hopp. Kolla bara in den fenomenalt bra “Female Shepard” man kan spela i Mass Effect. Hon är verkligen råskön!

  Synd bara att BioWare bara har killen på affisherna. De borde egentligen ha gjort precis tvärt om.

  Men man kan i alla fall hoppas inför framtiden.
  Oskar Källner bloggade nyligen om..GOTY – Årets kontrovers

 5. Det här är ett ämne som jag kommer ta upp lite senare (och tagit upp ganska många gånger redan) men det är alltid kul att det fortsätts kritiseras
  niklas (megastorm) bloggade nyligen om..3 timmar Epic Mickey

 6. Ercarret says:

  Jag kan verkligen hålla med. Det är ett bra, övergripande val som fångar upp flera saker som var för sig inte kan klassas som årets kontrovers (i mina ögon, åtminstone), men som tillsammans bildar ett ganska unket mönster. Sedan tycker jag överlag att det är bättre att peka på helhetsbilden än enskilda aspekter. Det blir enklare att se det stora problemet då.

 7. pixelviking says:

  Oskar: Ja, female Shepard är ett utmärkt exempel på när man tagit ett kliv i rätt riktning. Synd bara, som du sa, att endast male Shepard är med på omslaget och i reklam. Jag lägger det på den redan stora högen som bevisar att marknasföringsfolket tillhör de största syndarna i den här frågan.

  Niklas: Det är människor som du, som jag syftade på i sista stycket i mitt inlägg. Det är så himla viktigt att vi fortsätter kritisera. Tack!!

  Ercarret: Japp! Precis som med sjukdomar så hjälper det ju inte att bota symptomen. Man måste gå till roten av problemet för att få slut på eländet.

 8. Louise says:

  Håller verkligen med. Är så trött och less att jag blir illamående på alla förbannade tuttar överallt. Vill inte låta som en militant feministkärring men efter snart 20 år av spelande och ha fått samma kvinnosyn upptryckt i ansiktet så lackar man. When will it end?
  Jag tröstar mig med att spela Assassins Creed och fantisera om en fullt påklädd men ändå sjukt sexig manlig spelkaraktär. =)
  Louise bloggade nyligen om..Visste vi väl redan

 9. Bra skrivet.

  Jag brukar fundera på hur spelvärlden skulle reagera på om det plötsligt släpptes ett spel med en massa nakna killar i. Då skulle det nog bli liv i luckan tror jag.

  Jag önskar att jag hade mer ork och energi att bidra i detta ämne mer. Kanske ska bli mitt nyårslöfte i år att jag ska bli mer aktiv i frågan. 🙂
  Henke (spelgubben) bloggade nyligen om..Årets kontrovers

 10. pixelviking says:

  Louise: De som tycker att man är besvärlig och låter som en feministkärring är precis de som behöver lyssna. Tricket är förstås att få dem att faktiskt göra det också. 🙂

  Henke: Är inte helt övertygad om att vända på steken, rakt upp och ner, verkligen skulle funka på det sättet. Blir frestad att följa upp det med att säga: “Men hey… om någon vill experimentera och se vad resultatet blir så säger inte jag emot.” Men det gör jag inte. Hade varit en billig punchline. 😉

  Tillbaka på ett mer seriöst spår så misstänker jag att vägen till att få en man att känna sig så obekväm och förnedrad som vi kvinnor ibland gör, inte nödvändigtvis går igenom att objektifiera honom.

Lämna en kommentar

Ja! Länka till mitt senaste blogginlägg.