Visst är det så att man ofta betalar ett pris för snygg grafik? Kan knappt komma på något spel (förutom möjligtvis Uncharted 2) som inte märkbart fått kompromissa med någon annan aspekt av spelet när grafiken ska pushas till max.

Så är även fallet med dagens vinnare. Kameran är låst och jag tillbringade halva spelet med att förgäves famla efter den thumbstick som skulle låta mig byta vinkel.
.

Årets grafik är…

Castlevania: Lords of Shadow

Kan inte påstå att jag blev lika imponerad av Castlevania som jag blev t.ex. av första Assasins Creed… Det fanns flera småspel i år vars visuella stil var betydligt intressantare än det här. Ändå så pushar jag för Castlevania.

De fantasieggande miljöerna och spektakulära bossarna frånräknade så beror valet förmodligen på att när jag spelade mitt första Castlevania på 80-talet… så var det de fantastiskt vackra scenerna från årets Castlevania som spelades upp för mitt inre öga. Nu har grafiken i spelet kommit ikapp den som tidigare bara existerade i mitt huvud.

Lords of Shadows meny är också läcker. Framförallt illustrationerna av de special moves du kan köpa, är värda ett omnämnande. Både pedagogiskt och elegant gjort.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets grafik/design’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.


8 kommentarer till “Årets grafik”

 1. Lunandrez says:

  Castlevania: Lords of Shadow var en av de vassaste kandidaterna för utnämnelsen för egen del, så kul att se att det var någon som valde spelet i kategorin. Ett riktigt bra spel också!
  Lunandrez bloggade nyligen om..Årets spel 2010- Årets utvecklare-spelpersonlighet

 2. Jag har vänligt nog fått låna Castlevania, men inte haft tid ännu att spela det. Efter alla dessa lovord blir jag bara ännu mer sugen. Måste sätta mig ikväll och spela. 🙂
  Oskar Källner bloggade nyligen om..GOTY – Årets ögonblick

 3. pixelviking says:

  Lunandrez: Alan Wake, som du valde, är också en jättebra kandidat. Svår kategori överlag det här, eftersom smaken är så olika.

  Oskar: En väldigt bra grej med Castlevania är att det är uppdelat i lagom långa kapittel. Man kan lätt plocka upp det och bara spela ett kapittel eller streckspela ett dussin, om man vill. 🙂

 4. Jag börjar bli lite sugen på Castlevania: LoS jag med. Ska nog plocka upp ett ex inom en snar framtid. Ser onekligen bra ut.

 5. Jo jag märkte det. Satte mig idag och spelade en timme medan bebisen sov. Klarade första kapitlet, och det var verkligen grymt kul! Bossfighten var fin. Lite vibbar av Shadow of the Colossos i kombination med God of War.

  Är väldigt sugen på att ta de resterande kapitlena nu. 🙂
  Oskar Källner bloggade nyligen om..GOTY – Årets ögonblick

 6. pixelviking says:

  Henke: Du vet att det inte finns några puffror i det här spelet va? 😛 😉

  Oskar: Precis så! Bra jämförelse. 🙂

 7. Helt rätt. Castlevania pressar maskinerna till det yttersta och ger oss så snygga miljöer att man bara tappar hakan. Lätt snyggast i år, utan tvekan!

 8. @Sofia: Haha, ja jag vet. Tänkte det kunde vara lite skön omväxling från allt pangande 😀

Lämna en kommentar

Ja! Länka till mitt senaste blogginlägg.