1. Transporter (t.ex. Star Trek)
Av alla futuristiska uppfinningar så är det här den som jag själv längtar efter mest. Tänk att kunna bo på en söderhavsö och pendla till jobbet i Tokyo på ett par sekunder.
De problem som transportertekniken kunde lösa är många och tanken svindlar! Men hur skulle det där funka på riktigt? Tänk om hela jordens befolkning vill tillbringa en romantisk week-end i Paris på samma gång. Hur löser man det? För den delen hur förhindrar man att flera transporterar till exakt samma ställe på samma gång? Ni kommer väl ihåg hur det gick för Jeff Goldblum i “Flugan”?
.

2. Replicator (t.ex. Star Trek)
Med replicators skulle svälten i världen bli ett minne blott. När som helst skulle du kunna be apparaten om din favoritmat eller att tillverka något annat du behöver. Men om man kan replikera det man behöver, vad händer med detaljhandeln? Varför inte replikera pengar, guld och diamanter när man ändå är igång? Om ni tycker att världsekonomin är i gungning nu…
.

3. Holodeck (t.ex. Star Trek, Matrix, Red Dwarf)
I Star Trek hade de alltid problem med sina Holodecks. Strömavbrott och glitchar gjorde pistolkulor riktiga och fick virtuella figurer att göra uppror. Om man trots detta skulle få bukt med säkerheten så återstår det en ännu viktigare fråga:
Varför uppleva något på riktigt om upplevelsen på holodecket är identisk, eller kanske till och med bättre än verkligheten?
I Red Dwarf blev Lister så fast i den virtuella världen att han hade dött om inte Kryten ingripit.
.

I Dr Who avsnittet "Gridlock" skapade trafikköer i luften så stora problem att folk föddes, levde och dog i sina bilar.

I Dr Who avsnittet Gridlock är köerna så lamslående på motorvägarna i luften att människor föds, lever och dör i sina bilar.

4. Flygande bil (T.ex. Bladerunner, Back to future, Fifth element, Minority report)
Vad härligt det ser ut i alla filmer där man kan flyga omkring hur som helst eller sätta sig i en bil som styr sig själv medan man tar en tupplur på väg till sin destination.
Kan du tänka dig vilken logisk mardröm det skulle bli på riktigt? Flygbanor eller banor på marken där folk kan köra måste ju etableras om man inte ska krocka. Friheten med att flyga är alltså väck. Istället för att köa på marken så köar du helt enkelt i luften. Och vad händer på marken om en katt springer framför taxin från Total Recall? Stackars kisse. Stackas platta kisse.
.

5. Chip i hjärnan (t.ex. Johnny Mnemonic, Matrix, Existenz)
Att kunna lära sig ett helt nytt språk, ett yrke eller läsa in Shakespeares samlade verk på ett par sekunder låter fantastiskt i teorin. Att kunna ge folk som skadat sig nya ben som i “6 million dollar man” eller bota dyslexi som i “Johnny Mnemonic” öppnar alla sorters dörrar. Frågan är bara vem som ska få tillgång till denna teknik? Om alla kan uppgradera lagringskapaciteten i sin hjärna, var hamnar vi då? Om tekniken är dyr och bara blir tillgänglig för ett fåtal så föds en ny överklass för de som har råd att uppgradera sig och en ny underklass med “vanligt” lågteknologiskt folk.
.

Det är rätt häftigt att tänka sig att dagens mobiltelefoner är packade med mer funktioner än Gene Roddenberry någonsin kunnat drömma om när han gav Kirk & co sina communicators. Futuristiska uppfinningar i all ära…  Om alla stänger in sig på sina holodecks och aldrig kommer ut i verkligheten igen så skulle mänskligheten snart dö ut. Om inte någon såg till att hålla en koloni med människor utanför holodeck och fortplanta sig på riktigt istället för med sin virtuella kopia av Angelina Joile.


14 kommentarer till “5 sci-fi uppfinningar vi vill ha och varför de inte skulle funka i praktiken”

 1. Starfighter says:

  Det där med teleportörer/transportörer har jag funderat på faktiskt! 😀 Ponera att vi kan bygga en maskin som bryter ner ett objekt till dess minsta beståndsdelar och som sen kan återförena alla delarna på en annan plats – då har vi åstadkommit en fungerande teleportör. Men för att det ska fungera med önskat resultat kan vi bara skicka igenom döda ting, för om något levande skulle brytas ner och byggas ihop igen skulle livet/själen stanna kvar och försvinna.

 2. Gwellmyn says:

  För min del har jag alltid varit fascinerad av holo decks. Alla mina rollspelsdrömmar och tv-spelsdrömmar skulle ju gå i uppfyllelse!

  Visst, det är ju lite som du säger, det finns en massa saker som skulle kunna gå fel. Man kanske får sätta en timer på den så att den bara kan vara igång i typ två-tre timmar per dag och person 🙂

 3. Lucario says:

  Var väldigt kul att läsa det här inlägget 😀 Jag har också funderat på sånt där 😀

 4. Starfighter: Har för mig att jag läst om hur forskare redan haft viss framgång med att flytta partiklar från ett ställe till ett annat. Det är som sagt det där med att sätta ihop beståndsdelarna igen i en komplex organism som är det knepiga. 🙂

  Gwellmyn: Timer? Hmmm… vet inte hur bra det skulle funka. Tänk själv om du sitter med en virtuell kopia av Heidi Klum i knät och ska precis slå Albert Einstein i en tuff omgång av Risk och så drar någon ur pluggen!! Hur glad skulle du bli på en skala? Jag ser ett baseballträ och mosade holodeck delar i din framtid.

  Lucario: Väldigt kul att klura på sånt här. Särskillt efter ett par pilsner. 😉

 5. Gwellmyn says:

  Well, man får väl planera. Dessutom så kan de ju “spara” i Star Trek. Så det är väl ingen fara 🙂

  Får ju se det positiva istället för det negativa.

 6. palmrot says:

  kul. Jjag kan tänka mig en till:

  6. Tidsmaskin (t.ex. Tillbaka till framtiden, Terminator, dr. Who)

  men direkt man börjar tänka ut konsekvenser uppträder olika formar av logisk härdsmälta. Einstein hade nog fel i alla fall.

 7. Johan Westin says:

  De logistiska problemen vid användandet av teleportering är komplicerat. Men en traditionel sci-fi lösning som används är den då man bara ersätter flygplanen med teleporteringsteknik.

  På det sättet kommer staten fortfarande kunna ha makt över vem/vad som förflyttas vart.

  Gällande frågan om själen följer med när man teleporterar något. Jag vet inget om själen i dagsläget. Om den nu finns så är den nog inte kopplad till den fysiska världen på något sätt. Därmed så har jag svårt att se att den skulle ha problem med att jag förflyttar min fysiska kropp till en annan plats. Och finns den inte och människan bara är en samling kemiska substanser som genom att skicka små elektriska impulser mellan varandra kan bli medvetna om sin egen existens.

 8. palmrot: Alla Star Trek avsnitt som innehåller tidsresor är både intressanta och irriterande på samma gång, just pga av de logiska problemen som uppstår. Det kan vara kul att fundera på men ofta hamnar man i en evig loop med konsekvenser. 🙂

  Johan: Är inne på lite samma spår som du. Det beror på hur man definierar en “själ”, som jag personligen inte samställer med något andligt. Bottom line: om någon lyckas uppfinna tekniken som bryter ner hela dig, flyttar och bygger ihop dig igen utan at du dör så är det ett underverk i sig. 😉

 9. Fredrik says:

  Replikatorn är inte långt borta.

  I flera år har det funnits 3D-skrivare som producerar tredimensionella objekt och dessa blir mer och mer avancerade.

  Tekniken för att ‘skriva ut’ tekniskt avancerade produkter finns redan, men behöver fortfarande några års utveckling innan man kan få sin egna iPod i handen.

  Det ger piratkopiering en helt ny innebörd! Vad händer med immaterialrätten och innebär det slutet för detaljhandeln som vi känner den idag?

 10. Ja, de där 3D-skrivarna är grymt intressanta! Läste tidigare i år om en enklare variant som de ska försöka massproducera. Med den kunde man t.ex. skriva ut sin egen kaffekopp, en vas eller något annat efter ett fördefinierat mönster. Resultatet blev i plast och rätt skrovligt men det är oerhört spännande i vilket fall som helst!

  Vägen är nog rätt lång, som du säger, innan vi kan skriva ut en ny iPod eller något annat komplicerat, men det är hur som helst väldigt fängslande att fundera på.

 11. Siepen says:

  Vad jag vet. så finns det inga fysiska barrirärer som motverkar skapandet en sådan “transporter” . Utan det är teoretiskt möjligt att göra. Det kommer antagligen kräva oerhört stora tekniska framsteg + stora krav på båda “sidor”.

  Det kommer aldrig gå att transporteras rakt ifrån en punkt till en annan enbart på koordinater dock.

 12. Om man skrev ner saker som är teoretiskt möjliga, men som aldrig blivit eller kommer att bli realitet, på en post-it lapp så skulle man kunna samla nog med post-its för att fylla en olympisk pool. För att inte säga en helt hav. 😉

  En annan grej som jag skulle vilja se: Ture Sventons kylskåp! Ni vet, det där som krymper semlor. Tänk vilka problem det skulle kunna lösa!

 13. […] 5 sci-fi uppfinningar vi vill ha – och varför de inte skulle funka i praktiken […]

 14. […] 5 sci-fi uppfinningar vi vill ha och varför de inte skulle funka i praktiken […]

Lämna en kommentar

Ja! Länka till mitt senaste blogginlägg.